Fakta om ringduvan
Fakta: Duvor
Duvor är en familj medelstora fåglar som lever över nästan hela jordklotet.
Våra svenska arter är, förutom skogsduvan, ofta nära knutna till oss människor. Duvor äter framför allt frön av olika slag, även om kosten kan variera rejält för de duvor som äter det som vi lämnar efter oss, som tappade brödsmulor och pommes frites.
De letar nästan alltid mat nere på marken och promenerar omkring, i stället för att hoppa jämfota som till exempel trastarna gör.
Duvor matar sina ungar med en näringsrik vätska som kallas för duvmjölk. Den produceras i duvans kräva, en liten extra magsäck som många fåglar har. Duvornas sätt att mata sina ungar påminner alltså om däggdjurens.
När duvorna dricker stoppar de ner näbben i vattnet och suger upp det, medan andra fågelarter måste böja huvudet bakåt för att svälja. Duvornas läten är dovt kuttrande och hoande. Det finns fyra arter av duvor i Sverige och över 330 i hela världen.
Familjen duvor i Sverige:
* Stadsduva* Skogsduva
* Ringduva
* Turkduva
Ringduvan:
Ringduvan lever i städer, i skogar och i jordbruksbygd. I södra och västra Sverige stannar många ringduvor över vintern, medan andra flyttar till varmare trakter. Den bygger sitt bo med ris och kvistar.
Ringduvan är vår största duva och en av de fåglar som är vanligast att se. Den är lite mindre än en kråka och mestadels grå och lite ljusgrå.
Vikt: 400-550 gramVingspann: 65-80 cm
Längd: 37-45 cm
Antal i Sverige: Upp till en miljon par
Livslängd: Runt tre år, men en del kan bli över tio år.
Ägg: Två vita ägg i varje kull
Läte: Dovt hoande