Till navigering av sidans innehåll Hoppa till sidans huvudinnehåll
  • Ikon ugglan silhuett

Överraskningen som var en ny vän

Signeorre
Igelkotten och tre hjärtan.

Sonja

- Åh! Alla hjärtans dag! Jag är pirrig. Undrar vad mina kompisar ska säga om överraskningen? De vet inget, hihi, hihi!

Jag ska bara läsa lite. Jag ser fram emot festen vi ska ha ute på ängen. Till den kommer vår nya kompis … Oj! jag jag råkade säga vad som är överraskningen! Det här kan bli skoj! Men först ska jag göra kort innan jag går till ängen. Fast jag undrar vem som gör tårtan i år? Vet inte. Men det gör ingenting, det är alltid lika roligt.

Hermelinen och fyra hjärtan.

Freja

- Här ska bakas, här ska bakas, tralala. Till vår lilla fest haha!

Det är roligt att baka tårta till varje fest på alla hjärtans dag. Jag vet inte hur jag blev kock, och de andra vet ju inte att jag bakar tårtan varje år. Men nu ska jag avslöja det! Förresten, jag vet inte varför man ska berätta det när det är 2024, för jag har aldrig avslöjat det på 2021, 2022, 2023, ja ni vet. Så nu är det på tiden att jag avslöjar det.

Undrar vilken tårta jag ska göra? Ska ska det vara med choklad, marsipan, eller kanske ett marsipanhjärta på toppen? Och sedan strimlad choklad och glass! Mums! Nu ska jag i alla fall börja baka. Jag tror att de andra kommer lista ut att jag har bakat, för jag kommer nog vara kladdig. En smula kladdig! Ha, ha, ha!

Haren och tre hjärtan.

Tova

- Vet du en lustig sak jag brukar göra på alla hjärtans dag? Jo, det är så att det är min uppgift att lägga ut burkar i skogen med geléhjärtan i. De är supersmarriga. Men nu tänker jag prova på något nytt. Jag tänker frysa in dem i kylskåpet med choklad på, så kanske de blir chokladhjärtan som har socker på sig. Det smakar nog inte gott, så jag kan ju bara lägga choklad i hjärtformar istället och sedan lägger jag dem i frysen. Smaken är som julgodis.

Ugglan och tre hjärtan.

Bokugglan

Snart ska vi ha fest. Jag måste bara skriva upp det i min dagbok. Jag är ju en bokuggla, och jag älskar att skriva och läsa, och allt som handlar om att läsa och skriva, men snart är det fest och då blir jag så glad. Undrar vem som bakar tårta förresten? Men det gör ingenting, allt kommer bli lika roligt ändå. Det är jag som gör boktips och tävlingarna på festen. Åh! Nu måste jag bara kolla min årsbok. Hmm … får se, bläddra, bläddra. Åh! Vi ska få en överraskning idag på ängen när vi har fest, så kul. Vänta lite, jag ska ju planera allting. Vem är det som planerar överraskning ändå? Nu blir jag jättearg! Jag vill bara skrika.

- AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Räven och två hjärtan.

Kompis

Undrar hur de andra är? Jag har aldrig haft någon vän, så jag vill bara ha en vän, och det är snällt av av Bokugglan att säga att jag fick vara med och fira alla hjärtans dag. Jag brukar ju inte fira alla hjärtans dag så mycket, men det gör nog dom, så jag vill ju inte säga nej och så.

Är mitt namn så konstigt? Jag heter ju bara kompis. Jag fick det … Öö … vet inte, men jag vill ändå inte att dom ska börja skratta åt mitt namn. Det skulle vara konstigt att någon skrattade för att min lillasyster heter Lollo, fast nu är hon borta. Hon flyttade ju till Spanien, så nu är jag själv här i Sverige, suck.

Räven i ett rött hjärta.

Fest på ängen

- Nu är jag så pirrig, säger Sonja. Det var jag som frågade Kompis om hon vill bli vår vän. Sedan var det ju Bokugglan som frågade om hon ville vara med och fira alla hjärtans dag. Bokugglan tror ju fortfarande att det var hon som frågade först, men nu ska vi ha kul och fest så ingen ska vara ledsen.

- Nu kommer hon! ropar alla.

- Vem? frågar Tova.

- Det är ju det som är överraskningen, säger Sonja när Kompis kommer.

- Är det verkligen det som är överraskningen? Jag trodde ju att det var dubbel tårta med choklad, och sen så trodde jag att det skulle vara en högtalare så vi kunde dansa till musik.

-Du trodde fel, säger Bokugglan.

- Suck, ja, säger Tova. Nu ska jag kila.

- Va, ska inte du vara med och fira? säger ugglan.

- Jag kommer på en sekund, säger Tova.

Tova skuttar iväg mot skogen.

Efter ett tag kommer hon tillbaka.

- Nu är jag färdig, nu får ni börja leta efter överraskningen, säger Tova.

- Hurra, hurra, hurra, hurra! ropar alla utom Kompis som sitter kvar på gräset. Då kommer Bokugglan fram.

- Vill du inte vara med?

- Ja, men jag känner ju ingen. Jag känner inte ens dig, fast du frågade. Jag trodde det bara var en främling som kommer från Australien eller nånting sånt. Men jag känner ju ingen. Kan du säga att de andra ska komma tillbaka? snyftar Kompis.

- Ja, ja, jag kan säga att de ska komma tillbaka och presentera sig. Blir det bra? frågar Bokugglan.

- Ja, säger Kompis och börjar vifta på svansen som en hund.

Bokugglan reser sig upp och ropar:

- Alla kom tillbaka!

Ingen har ens börjat leta ännu, för Tova håller på att förklara alla regler i skattjakten.

Alla djur springer tillbaka till ugglan som sitter bredvid Kompis.

- Nu ska alla presentera sig för kompis, säger Bokugglan. Alltså vår nya kompis. Alltså, hon heter Kompis, det är ju inget konstigt namn, säger Bokugglan.

- Jag heter Tova, säger Tova.

- Jag heter Freja, säger Freja.

- Och jag heter Sonja, säger Sonja.

- Och, och, och … Jag, hihi, heter Kompis, säger Kompis.

- Bravo! säger Bokugglan glatt. Du klarade ju att presentera dig, fast du var blyg.

Bokugglan ställer sig på en sten och säger:

- Nu ska vi göra skattjakt, och sedan hinderbana, och sedan kapplöpning med pris, och sedan ska vi äta tårta!

- Hurra, hurra, hurra! Ja, ja, ja! ropar alla,

Räven i ett rött hjärta.

SLUT

Jag som gjort sagan heter Signe.

Polarbibblo Polarbibblo